vrijdag 28 mei 2010

“Greet en ik beseften dat we terug moeten komen om te helpen”

Tijdens ons verblijf in Senegal, Nianing leerden wij Alain en Pierre kennen. Ze baten een klein toeristisch centrum "And Booloo (verenig ons)" uit aan het strand en maakten van onze vakantie een ongelooflijke belevenis. 
Pierre en Alain organiseren tochten in de brousse met een "Caleche" (paard en kar). De rondrit gaat langs de kleine dorpjes in de buurt waar elektriciteit noch stromend water is. Toch werden we overal hartelijk onthaald. Na een paar dagen werden we stilaan "vrienden", niet langer toeristen.  Terwijl we samen thee dronken, aten en naar de markt of stad gingen, bleek dat deze mensen - zoals alle mensen in het dorp trouwens - het allesbehalve breed hebben. Greet en ik beseften dat we terug moeten komen om te helpen.
We kwamen er ook in contact met een Belgische vrouw uit Verviers. “Mama Christiane” komt reeds enkele jaren 3 tot 4 keer per jaar naar Nianing. Zij heeft een aantal projecten lopen in het dorp. Ze zorgt voor goedkoop busvervoer zodat de dorpskinderen naar de school in de stad kunnen. Haar kippenkwekerij biedt extra werkgelegenheid. Ook financiële adoptie is mogelijk via een van haar projecten.
Terug in Leuven duurde het niet lang of we boekten een ticket om in november terug te keren. Natuurlijk gaan we niet met lege handen. De kinderen van Nianing - groot en klein, jongen of meisje - spelen veel voetbal en basket. Daarom willen we sportkleding inzamelen: sport- of voetbalschoenen, setjes voor een hele ploeg, … . Ook aan schoolgerief zoals gradenbogen, meetlatjes, balpennen, ... is er een groot gebrek. We mogen in principe 40 kg bagage per persoon meenemen.  Greet zal als verpleegster ook EHBO-materiaal voorzien om hier en daar wat slepende wonden te verzorgen en andere kwaaltjes te verhelpen. Na telefonisch contact komt de fietskoerier bij jouw thuis de materialen oppikken.
Natuurlijk willen we ook onze vrienden Alain en Pierre helpen. Hun kantoortje verfraaien zodat ze meer klanten zouden bereiken. Momenteel hebben heel wat vakantiegangers van "Domaine de Nianing" "watervrees" om met de lokale gidsen, zoals Pierre en Alain, op uitstap te gaan. Nochtans biedt "And Booloo” gelijkaardige activiteiten aan de helft van de prijs. Misschien kunnen we zelfs een mountainbikeverhuur helpen opstarten. 
Koperen Muntjes voor Nianing is een privé-initiatief. Het ingezamelde bedrag wordt gebruikt voor de aankoop van materialen voor “And Booloo” en het EHBO-materiaal. De rest gaat naar de projecten van "Mama Christiane". We hebben eind juni een rendez-vous met haar om alles nog wat concreter te maken! 

We engageren ons geregeld een stand van zaken te geven op via deze blog. En de reis en het verblijf betalen we natuurlijk zelf. 
Tot snel!
Dirk en Greet
Geen opmerkingen:

Een reactie posten